Jaką płytę kuchenną wybrać?

Opublikowano Autor: W Kuchni Najlepiej

Jednym z podstawowych i najważniejszych elementów wyposażenia każdej kuchni jest płyta grzewcza. To za jej pomocą możliwe jest gotowanie i smażenie potraw. W związku z tym, że w sklepach znaleźć można wiele modeli płyt kuchennych, warto przyjrzeć się bliżej co oferują sprzedawcy, i które produkty wybierać.

Najbardziej powszechne i najczęściej spotykane w domach czy mieszkaniach są gazowe płyty kuchenne. Ze względu na prostą konstrukcję tradycyjne płyty gazowe są stosunkowo tanie i trwałe. Gaz ziemny lub pochodzący z butli za pomocą palników zostaje podpalony. Podczas spalania wydzielane jest ciepło, które wykorzystywane jest do obróbki potraw. Charakterystyczną cechą i podstawową wadą płyt gazowych jest występowanie otwartego ognia, co może stwarzać niebezpieczeństwo wystąpienia pożaru. Urządzenia te posiadają niewielką sprawność, wykorzystując do gotowania jedynie około 40 procent wydzielanej energii cieplnej. Warto wspomnieć, że w ostatnim czasie na rynku pojawiły się gazowe płyty kuchenne nowej generacji pozbawione wad swych poprzedniczek. Dzięki ukryciu palników pod płytą ceramiczną nie występuje otwarty ogień. Zastosowanie takiego rozwiązania wpłynęło na poprawę bezpieczeństwa oraz efektywności. Gazowe płyty kuchenne bez płomieni to produkty niezwykle nowoczesne, które dodatkowo charakteryzują się efektownym wyglądem zgodnym z najnowszymi trendami.

Alternatywą dla gazu mogą być ceramiczne płyty kuchenne, które do grzania wykorzystują energię elektryczną. Prąd dostarczany jest do lamp halogenowych lub spirali elektrycznych, które generują ciepło przenoszone na naczynia. Brak otwartych płomieni i gładka powierzchnia sprawia, że płyty te są bezpieczne i łatwe w czyszczeniu. Sterowanie urządzeniem odbywa się za pomocą elektronicznego panelu. Dodatkowym atutem jest możliwość wprowadzenia kodu zabezpieczającego. Tego rodzaju kontrola rodzicielska uniemożliwia dzieciom uruchomienie płyty bez wiedzy osób dorosłych. Co ważne, korzystanie z płyty ceramicznej nie wymaga stosowania specjalistycznych garnków. W przypadku tych urządzeń najlepiej sprawdzają się jednak naczynia o płaskim dnie. Duża powierzchnia stykowa pomiędzy płytą, a gankami pozwala na lepsze przenoszenie ciepła i bardziej wydajne gotowanie. Decydując się na płytę ceramiczną, należy się liczyć z tym, że w przypadku braku energii elektrycznej gotowanie nie będzie możliwe.

Innym rodzajem płyty kuchennej, która wykorzystuje energię elektryczną jest płyta indukcyjna. Urządzenie to po uruchomieniu wytwarza zmienne pole elektromagnetyczne oddziałujące pomiędzy płytą, a postawionym na niej naczyniem. W wyniku silnych ruchów wirowych wytwarzana zostaje energia cieplna wykorzystywana do podgrzewania potraw. Aby jednak mogło dojść do takiej reakcji, konieczne jest zastosowanie specjalnych garnków z rdzeniem ferromagnetycznym. Zaletą tego typu płyt kuchennych jest bezpieczeństwo i znakomita wydajność. Płyta indukcyjna jest zimna w dotyku i uruchamia się dopiera w kontakcie z naczyniem, nie ma więc możliwości wystąpienia oparzeń. Gotowanie za pomocą tego urządzenia jest szybkie i efektywne. Wadą płyt indukcyjnych jest to, że nie wszyscy mogą z nich korzystać. Ze względu na występowanie silnego pola elektromagnetycznego, urządzeń tych powinny unikać osoby z wszczepionymi rozrusznikami serca. Należy także pamiętać, że płyty te są stosunkowo drogie w zakupie, a dodatkowo do działania potrzebują specjalnych garnków.

Podsumowując, można powiedzieć, że wszystkie płyty kuchenne dostępne na rynku mają swoje zalety i wady. Osoby, które cenią sobie tradycjonalizm lub nie dysponują zbyt pokaźnym budżetem, z pewnością zdecydują się na tradycyjne płyty gazowe. Osoby lubiące nowoczesność postawią raczej na płyty gazowe bez płomieni, płyty ceramiczne lub indukcyjne. Wszystkie wymienione produkty charakteryzują się podobnym wyglądem, a różnice polegają głównie na zastosowaniu innych technologii przenoszenia ciepła. Bez względu na rodzaj kupowanej płyty wydaje się, że wszystkie produkty cechuje wysoka jakość, więc nie da się dokonać złego wyboru.

Artykuły w podobnej tematyce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziesięć − jeden =