Rodzaje zlewów do kuchni

Podział ze względu na wielkość

Decydując się zakup zlewozmywaka do kuchni, należy w pierwszej kolejności zastanowić się, jaka ma być jego wielkość. W przypadku małych pomieszczeń wybór ograniczony będzie przez powierzchnię kuchni i ilość dostępnej przestrzeni na blacie. W małych kuchniach najlepiej sprawdzą się zlewozmywaki jednokomorowe, których szerokość wynosi zazwyczaj pomiędzy 40, a 50 cm. Modele te kupują również te osoby, które zmywają niewiele, ponieważ tę czynność wykonuje za nich zmywarka. Najlepiej sprzedającym się produktem są zlewozmywaki jednokomorowe wyposażone w ociekacz. W większych kuchniach zastosować można zlewozmywaki dwukomorowe lub dwukomorowe z ociekaczem. Tego typu konstrukcje osiągają szerokość nawet 80 cm i sprawdzają się w domach, w których zamieszkuje dużo osób i często zmywa się ręcznie.

Podział ze względu na kształt i sposób montażu


Jeszcze do niedawna większość zlewozmywaków kuchennych posiadała prostokątny kształt. Obecnie dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów i ogromnej konkurencji na rynku dostępnych jest wiele produktów o różnorodnych kształtach. Dużą popularnością w ostatnim czasie cieszą się m.in. zlewozmywaki owalne i okrągłe. Ciekawym rozwiązaniem są modele trapezowe i narożne. Przy wyborze zlewozmywaka do kuchni warto zwrócić uwagę zarówno na kształt samego zlewozmywaka, jak i przestrzeni roboczej. Niektóre rozwiązania proponowane przez producentów, choć wyglądają niezwykle efektownie, są całkowicie niepraktyczne. Na ostateczny wygląd zlewozmywaka wpływ ma nie tylko jego kształt, ale również i sposób montażu. W zależności od sposobu montażu zlewozmywaki kuchenne dzieli się na nakładane, wpuszczane lub podwieszane. W większości kuchni stosuje się modele nakładane na gotowy otwór lub wpuszczane. Jeśli komuś zależy na niebanalnym wyglądzie, powinien rozważyć zakup zlewozmywaków podwieszanych, które montowane są od dołu blatu.

Podział ze względu na rodzaj zastosowanego materiału

Zlewozmywaki kuchenne wytwarzane mogą być z kilku materiałów. Najtańsze i najbardziej rozpowszechnione są zlewy wykonane ze stali emaliowanej. Stal emaliowana charakteryzuje się dużą odpornością na wysoką i niską temperaturę. Jest także trwała i łatwa w czyszczeniu. Jej podstawową wadą jest jednak duża skłonność do uszkodzeń. Upadek talerza, szklanki lub kubka na powierzchnię stalowego zlewozmywaka może skutkować powstaniem szpecących wgłębień. W ostatnim czasie zlewy stalowe coraz mocniej wypierane są przez produkty granitowe. Wykonane z mieszaniny twardych minerałów i żywicy zlewozmywaki granitowe mają wszystkie zalety modeli stalowych, a dodatkowo są niezwykle odporne na zniszczenia. Ich charakterystyczną cechą jest także efektowny wygląd oraz duża dostępność kolorów i wzorów. Klienci, którzy szukają innych rozwiązań, mogą znaleźć w sprzedaży zlewozmywaki ceramiczne oraz szklane. Pierwsze z wymienionych stosowano dawniej jako alternatywę dla stali emaliowanej, drugie montowane są przede wszystkim w nowoczesnych i stylowych kuchniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 2 =