Woskowanie czy olejowanie blatu?

Coraz częściej można zauważyć na rynku meble z drewna, zaczynamy dostrzegać w nich duszę, przez co pragniemy mieć w domu coś „żywego”. Meble, które znajdują się na rynku bardzo często są wykończone na bazie powłok z wosku lub oleju. Jest to uzasadnione, ponieważ od wielu pokoleń uszlachetnia się drewno, smarując je różnego rodzaju preparatami, co je w ten sposób konserwuje.

Aby móc cieszyć się przez lata drewnianymi meblami w naszym domu, warto pamiętać o konserwacji drewna, stosując odpowiednie preparaty. Przy wyborze odpowiedniego specyfiku ważne jest, by zwracać uwagę na naturalne składniki, a omijać chemiczne substancje, gdyż po nałożeniu warstwy oleju bądź wosku, drewno powinno być dobrze zabezpieczone i jednocześnie dobrze wyglądać, bez sztucznych, chemicznych warstw, które mogą szkodzić mieszkańcom. Pozostaje bardzo ważne pytanie: co wybrać?

Wady i zalety stosowania obu preparatów

Olej – występuje w postaci płynnej, a oto kilka jego zalet i wad.
Zalety:
– głęboko wnika w strukturę drewna,
– drewno nasączone olejami nie pęka
– nie zatyka porów drewna
– drewno „oddycha”, dzięki czemu wilgoć może swobodnie wyparować
– nie tworzy powłoki na drewnie
– podkreśla usłojenie drewna
– odporny na wysokie temperatury
Wady:
– często należy powtarzać smarowanie – około co 6 miesięcy
– mokre plamy, będące dłużej na powierzchni drewna posmarowanego olejem, – pozostawiają po sobie ślady – należy od razu czyścić blat

Wosk – jest stałej konsystencji, a oto kilka plusów i minusów korzystania z niego.
Zalety:
– pielęgnuje i chroni drewno
– utwardza się na powierzchni i tworzy mocną warstwę chroniącą przed kurzem i zabrudzeniami
– powierzchnia jest zabezpieczona przed wnikaniem wody
– drewno może swobodnie „oddychać”
Wady:
– nie wnika w drewno tak głęboko jak olej
– nie jest odporny na wysokie temperatury
– długi czas utwardzania

Jak widać, oba produkty posiadają liczne zalety, a część z nich się pokrywa, jest to oznaką tego, że olej oraz wosk są dobrymi preparatami do konserwacji drewna, ale co najlepsze do blatu?

Należy pamiętać, że w kuchni jest wysoka wilgotność, a więc blat powinien być na nią odporny, tak, aby po kilku latach użytkowania nie zaczął się nam psuć. Warto też pamiętać o tym, iż korzystając z blatu, często go brudzimy i to zależy indywidualnie od nas: czy będziemy na bieżąco sprzątać po sobie każdą plamę, czy zostawiać je na później?

Najlepiej zabezpieczyć blat, korzystając z oleju – posiada nieco więcej zalet, jest odporny na wilgoć, co jest bardzo ważne, a fakt, iż trzeba często powtarzać smarowanie olejem, nie stanowi takiego wielkiego wyzwania, gdy dołączymy tą czynność do rutynowych czynności podczas wielkich porządków. Niestety, korzystając z oleju, należy się liczyć, że poprzez naszą nieuwagę mogą pozostać na blacie plamy, których bylibyśmy w stanie uniknąć używając wosk. Oczywiście przy korzystaniu z odpowiednich preparatów, będziemy w stanie wyczyścić w dużej mierze plamy, które pozostaną na blacie.

Jeśli jednak wolą wybrać państwo woskowanie blatu, należy mieć na uwadze to, iż wosk nie daje takiej odporności na wilgoć, przez co należy być świadomym, że mogą pojawić się różnego rodzaju pęknięcia na powierzchni blatu. Oczywiście po dłuższym czasie, w końcu nic nie dzieje się od razu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 + siedemnaście =